Какво се случва?

20.04.2017 Център БЕКД партньор на проекта Български архитектурен модернизъм

teo-book10-page-001_184x250_fit_478b24840a

20.04.2017 Център БЕКД партньор на проекта Български архитектурен модернизъм

Център БЕКД

Визуални изкуства

 

Проектът "Български архитектурен модернизъм" е финансиран от ЦФСР в НБУ.

 

Проектът цели да запознае широката публика с Модернизма - течението в архитектурата с най-ярки образци в България в десетилетията на 20-те, 30-те и 40-те години на XX век; както и да издаде каталог, в който за пръв път ще бъдат научно публикувани няколко сгради от периода.

В рамките на проекта ще се проведат 5 идентични изложби в Бургас (културен център „Морско казино“), Варна (Варненски свободен университет), София -Национален политехнически музей и Нов български университет, и Пловдив (кино „Космос“).

На изложбата ще бъдат представени най-качествени образци от архитектурата от цялата страна. Някои от сградите, които ще бъдат показани, са проучени за пръв път специално за изложбата от екипа на проекта „Български архитектурен модернизъм от 20-те, 30-те и 40-те“ Васил Макаринов (alumni на НБУ), Теодор Караколев (студент в НБУ). Проучени са архивни материали, вестници, списания, научни издания, проведени са и срещи с обитателите на сградите. Сградите ще бъдат представени с актуални фотографии, архитектурни и лични истории, свързани с тях, някои от тях със специално създадени за изложбата архитектурни аксонометрични изгледи или изработени макети в мащаб.

В рамките на изложбите ще се проведат срещи, дебати, лекции и архитектурни турове сред съществуващи в градовете архитектурни образци. Изложбените пана ще могат да се използват и за експониране на открито.

 

Целият проект е мислен като пътуваща изложба, придружен с двуезичен каталог.

 


Дизайн на проекта: Дея Вълчева, художник.


Консултанти на проекта: Арх. Любинка Стоилова, ИКОМОС и доц. д-р Ружа Маринска, Център "Българо-европейски културни диалози, НБУ.