Какво се случва?

Награда „Д-р Иван Селимински” за доц. д-р Ружа Маринска

images_184x250_fit_478b24840a

Награда „Д-р Иван Селимински” за доц. д-р Ружа Маринска

Център БЕКД

Визуални изкуства

Наградата „Д-р Иван Селимински” за 2017 г. за принос и постижения в публицистиката, историко-краеведческите изследвания и опазване на културно-историческото наследство на Сливен и сливенския край се присъжда на доц. д-р Ружа Маринска.

Ружа Маринска е родена на 20 февруари 1944 г. в Смолян. През 1967 г. завършва история и теория на изкуството в Московския държавен университет при проф. В. Лазарев и проф. И. Маца. В началото на професионалния си път се занимава предимно със социологията на изкуството. Пише статии и прави изследвания върху творчеството на Наум Хаджимладенов (1974), Найден Петков (1978), както и върху различни културологични проблеми. По-късно се съсредоточава върху българското изкуство през ХХ век и по-специално върху проблемите на българския модернизъм. Организира някои от най-мащабните изложби в България, често придружени с конференции и дискусии по темата – Гео Милев и българският модернизъм (СГХГ, 2005), Романтикът Димитър Добрович (2016) по случай 200 години от рождението на сливенския художник и др.

Бивш директор на Националната художествена галерия. Преподавател по история на изкуството в Националната художествена академия и Нов български университет.

Активно изследва творчеството и жизнения път на сливенски художници: Димитър Добрович, Сирак Скитник, Донка Константинова, Никола и Иван Абрашеви, Добри Добрев, Димитъ Добрович. Има безспорен принос към отстраняването на редица неточности в биографиите на тези творци и поставянето им на заслужените от тях места в съкровищницата на българското изобразително изкуство.

Наградата се връчва на тържествена церемония в навечерието на празника на Сливен – 26 октомври, Димитровден.